Parterapi

Parterapi

Foto- Shutterstock par seng morgen kærlighed forelskelse_0

Samtaler som fokuserer på relationen og kommunikationen i jeres parforholdet.

Vi behøver ikke grave i fortiden for at ændre fremtiden.

Vi kommer med hver vores forskellige forudsætninger for at knytte
kærlighedsbånd til andre mennesker. Forudsætninger, som blev funderet allerede i vores tidlige tilknytning til omsorgspersonerne i opvæksten. Senere har forudsætningerne gennem livet udviklet sig på godt og ondt, gennem nære relationer og måske tidligere parforhold. Selvom det kan være lærerigt, og nogen finder det endda spændende, er det ikke en nødvendighed at rode i fortiden for at kunne ændre fremtiden. Det er nok, at vi taler om det der sker her og nu, mens vi er sammen.

Hvor blev forelskelsen af?

Samtidig har vi den tendens i parforholdet, at vi holder nutiden op mod fortiden. For eksempel, når egenskaber i vores partner, som synes så vidunderlige i starten af parforholdet, pludselig er noget, vi ønsker derhen, hvor peberet gror. Alt det, vi synes var så dragende og spændende, virker pludselig helt anderledes på os.

Den impulsive og drømmende fyr blev til et rodehoved, der aldrig tænker over konsekvenserne af sine handlinger. Skylden for et brud bliver hurtigt, ”Jeg udviklede mig, men han blev ved med at være lige så uansvarlig og umoden, som da vi mødtes.” Eller kvinden, hvis store omsorg og kloge ord om følelser, gjorde hende så nem at elske, men pludselig bliver til en kvinde, som virker omklamrende og umættelig efter lange samtaler. Her kan begrundelsen for et brud være: ”Hun var altid utilfreds, så jeg orkede ikke mere”.

Når vi kommer i tanke om, at det netop var de ting, vi elskede ved hinanden, prøver vi ofte at overtale os selv til igen at se og mærke, alt det vi gjorde, da vi mødte hinanden. Men følelser og kærlighed kan ikke overtales ved hjælp af vilje og overbevisninger. Der har vi brug for hinanden, og vi kan have brug for hjælp af andre, for at kunne bryde gamle mønstre både med kroppen og med sjælen.

Kommunikationen i parforholdet

Det handler ofte om måden, vi taler med hinanden på. Ofte kommer diskussioner og uoverensstemmelser til at minde om politiske debatter med argumenter og selvhøjtidelige lange taler om følelser. Det er både trættende og opslidende for begge parter. Det efterlader oftest de involverede med en følelse af tomhed og af at være endnu længere væk fra hinanden, end før de talte om tingene.

Ofte er det svært at se indefra, hvad man kan gøre anderledes. Hvordan en uoverensstemmelse kan være med til, at man bliver nysgerrig på hinanden, ligesom da man mødtes første gang. Det kan være svært i starten, men helt fantastisk, når det lykkes.

Hvad er parterapi

Parterapi handler ikke om at være bedst til at sætte ord på sine følelser. Det handler om at turde opleve sin partner og sig selv, være sammen om tingene på en måde, der giver mening for begge. Din partner kan være en stor hjælp til at udvikle de sider af dig selv, som har brug for at blive udviklet. Men ofte har man kun øje for partneres fejl og ikke de sider hos en selv, som har brug for at blive udviklet. Slet ikke, hvis partnerens invitationer til udvikling, er præget af argumentationer, spydigheder og kritiserende bemærkninger,

Parterapi er en hjælp til at kommunikationen bliver ændret, så parterne i stedet for bekrige hinanden, begynder at opleve nærhed og udvikling sammen.

Jeg kan hjælpe jer med at se hvilke mønstre, der er destruktive og derfor forhindrer en udvikling samt med at se på hinanden med nye nysgerrige øjne. Det kan være, at der kun er behov for enkelte samtaler, eller I har brug for at et længere forløb, for at genvinde tillid til hinanden og jeres parforhold. Samtaler med mig, handler ikke om at få hurtige redskaber eller kommunikationsværktøjer. Jeg vil i stedet have, at I bliver jeres egne eksperter på hinanden og på jeres liv sammen. Det gør jeg ved at hjælpe jer med at se, hvilke mønstre, der afvikler jer, og hvilke mønstre, der udvikler jer - sammen.